Благоевград става световен център на френската музика през септември

Благоевград, 20 август /Емил Михайлов, БТА/
Най-престижният франкофонски музикален фестивал “Ле Франкофоли” /Les Francofolies/ ще се състои в Благоевград от 24 до 26 септември под името “Francofolies. Благоевград”, съобщи пресцентърът на общината.
От община Благоевград уточняват, че скоро ще приключат преговорите и ще съобщят окончателно всички артисти, които ще вземат участие във фестивала като обещават на голямото му завръщане в България да пеят най-големите звезди от френската музикална сцена.
“Ле Франкофоли” има три изключително успешни издания в Благоевград от 1991 до 1993 г., непосредствено преди България да стане пълноправен член на Международната организация на Франкофонията през 1993 г., припомнят организаторите на музикалното събитие.
Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов сподели удовлетворението си, че след 20-годишно прекъсване и три години преговори и усилена работа на целия екип на общината споразумението с френските партньори е вече в ход. “Вярвам, че това изключително престижно за града и България културно събитие ще привлече и огромна международна публика”, допълва Камбитов.
Големият фестивал “Ле Франкофоли” се провежда ежегодно в град Ла Рошел, Франция, припомнят още домакините на българското издание. /ММ/

Меню