Благоевград става световен център на френската музика

Най-големият франкофонски фестивал “Ле Франкофоли” събира у нас световните звезди на френската музика в българското си издание. Престижният фестивал ще се проведе в Благоевград от 24 до 26 септември, съобщава общинската администрация.

Оттам уточняват, че всеки момент ще финализират преговорите и ще съобщят окончателно всички артисти, които ще вземат участие във “Francofolies. Благоевград”, като обещават на голямото завръщане на фестивала в България да пеят най-големите звезди от френската музикална сцена. На практика той се завръща у дома, защото “Ле Франкофоли” има 3 изключително успешни издания в Благоевград от 1991 до 1993 г., непосредствено преди България да стане пълноправен член на Международната организация на франкофонията през 1993 г. Тогава на българска сцена за първи път излизат най-актуалните звезди на френската музика, сред които Селин Дион, Шарл Азнавур, Вероник Сансон.

“Щастлив съм, че успяваме да възстановим провеждането на Фестивала “Francofolies. Благоевград” след повече от 20-годишно прекъсване. След 3 г. преговори и усилена работа на целия екип на общината споразумението между община Благоевград и френските ни партньори е вече в ход”, каза Атанас Камбитов, кмет на Благоевград.

Амбицията на организаторите е в трите дни на фестивала през септември Благоевград да събере франкофони и любители на френската музика не само от България, но и от съседните Сърбия, Гърция и Македония. Билетите ще бъдат в продажба от 24 август на цени от 20 лева за всеки от отделните дни и 50 лева за трите дни.

Меню