Dnevnik.bg: “Джипси кингс” откриват фестивала “Франкофоли” в Благоевград

Музикантите от Gipsy Kings (“Джипси Кингс”) ще открият второто издание на фестивала за съвременна френска музика Francofolies (“Франкофоли”) в Благоевград на 17 и 18 юни, съобщават организаторите от общината.

Безплатното събитие ще събере на площада на града още световните звезди Заз (Zaz) и Nouvelle Vague. Изключително популярните у нас “Джипси кингс”, които също са с френски паспорти, ще дойдат в десетчленен състав и ще изпълнят както класики, така и нови песни.

В състава участват членовете на двете испански фамилии Рейес (Reyes) и Балиардос (Baliardos ), напуснали родината си по време на Гражданската война и преселили се в Южна Франция. Песните си обаче те пеят на гитане – смес от испански, френски и чешки.

Бащата на фамилията Рейес Хосе е фламенко изпълнител, спечелил почитта на личности като Джон Стайнбек, Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Майлс Дейвис и Салвадор Дали. През 70-те години заедно със синовете си той основава групата да класическо фламенко Los Reyes (“Кралете” – исп.). След смърта на Хосе тя се разпада, но по-късно братята Рейес се събират с братовчедите Балиардос и основават “Джипси кингс” (в превод от английски “Цигански крале”).

От първия си мултиплатинен албум от 1987 г. досега “кралете” са продали над 25 млн. записи, получили са множество награди, включително “Грами” и не спират да концертират по цял свят. През 2015 г. те отбелязаха 25 г. на сцената, като отбелязаха юбилея направиха световно турне в Европа, Австралия, САЩ и Великобритания. Сред следите на “Джипси кингс” в музиката се числи и огромната популярност на поп ориентираното фламенко, наречено Sevillana в Испания.

Тяхното изпълнение на сцената на “Франкофоли” ще подгрее френският рапър от нигерийски произход Féfé (Фефе).

Меню