Музикантите и ZAZ с концерти във втория ден на фестивала- 18 юни

Едни от най-обичаните съвременни френски музиканти Nouvelle vague (Нувел ваг) и ZAZ са хедлайнерите на тазгодишното издание на фестивала FRANCOFOLIES (Франкофоли) в Благоевград, който ще се проведе в града на 17 и 18 юни т.г.

Добре познатите у нас Nouvelle vague ще се качат на открита сцена на централния площад в Благоевград на 18 юни.Веднага след тяхното участие ще пее едно от най-успешните лица на съвременната музикална индустрия ZAZ. Нейното пристигане за фестивала беше обявено от организаторите по-рано този месец.

Входът на второто издание на Francofolies ще бъде свободен за всички жители и гости на Благоевград, съобщиха от Община Благоевград, продуцент на събитието.

Nouvelle vague пристигат с двете си вокалистки Лизет Алие и Мелани Пейн, които ще изпълнят френски и английски кавъри на любими парчета.  Характерно за групата е, че нямат постоянни вокали, а работят с различни изпълнителки, които добавят френски шик и изключително присъствие на сцена.

Музикантите не разсъждават за себе си като група, а по-скоро наричат  Nouvelle vague музикален проект. Негови създатели са французите Марк Колин и Оливие Либо, които и до днес са в основата на проекта. Двамата са джаз музиканти и през 2004 ги събира идеята да преработят любими техни парчета от 70-те и 80-те години в аранжименти, силно повлияни от бразилската боса нова на 60-те години.  В началото почти всичките им кавъри са на пънк и ню уейв изпълнения.

От тук идва и името на проекта, което всъщност е игра на думи, тъй като nouvelle vague, боса нова, ню уейв означават едно и също – „нова вълна“ на различни езици. Всички те съвместяват това, което музикантите от Nouvelle vague правят – заигравката им с музиката на ню уейв течението от 70 и 80 години, в боса нова аранжимент от 60-те, повлияни от духа на френското кино от средата на 20-ти век.

Формулата пънк-бразилска музика‑кино явно се оказва успешна, тъй като Nouvelle vague вече имат продадени над 700 000 албума и изнасят концерти по цял свят. Музиката им е интересна, стилна, вълнуваща, емоционална, провокативна, а умението им да общуват с публиката прави живите им изяви изключително преживяване.

През 2005, техен кавър на песента “I Melt with You” е използван в саундтрака към филма “Господин и госпожа Смит”, както и “Анатомията на Грей”. Сред най- големите им хитове са “Guns of Brixton”, “Dance With Me”, “Love Will Tear Us Apart”, “In a manner of spеaking”.

В последният им студиен албум „Couleurs sur Paris” („Цветовете на Париж“), музикатите отдават почит към френската музика на 80-те, като всяка песен е изпята от различно лице от съвременната френска сцена, някои от които Ванеса Паради, Соко, Камил и др.

Българското издание на международния фестивал за съвременна фрeнска музика Francofolies беше възстановен от Община Благоевград през 2015 след близо 20 годишно прекъсване. На българска сцена миналия септември пяха Патрисиа Каас, Патрик Брюел, електро сунг групата Караван палас, любимият на дискотеките в Европа DJ Боб Синклер, рок групата КИО и фаворитите на младите Кристоф Уилем и рапърът Сопрано.

Фестивалът Les Francofolies (Ле Франкофоли) е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно заради този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.

Меню